Ouderen en zelfstandig wonen: kan het?

Onze levensverwachting stijgt ieder jaar weer. Je kunt het nieuws niet aanzetten of er wordt geklaagd over de AOW-leeftijd en het aantal AOW-gerechtigden dat toeneemt. Ieder wordt ouder en het aantal ouderen neemt alleen maar toe. Verpleeghuizen stromen vol. De overheid wil dan dus ook dat men langer thuis blijft wonen. Maar kan dat wel, en hoe dan?

Rijksoverheid: niet naar een verpleeghuis

Op de site van de Rijksoverheid staat duidelijk uitgelegd dat men wil dat oude mensen langer in hun eigen woning blijven wonen. Volgens hen zijn er feitelijk twee opties. Ofwel de woning wordt aangepast voor het ouder wordende persoon, ofwel de persoon verhuist tijdig naar een woning die aansluit bij zijn of haar volgende levensfase. Duidelijk dus. Maar wat moet er precies aangepast worden.

Waar ouderen tegenaan lopen

Iedereen kent wel de horror verhalen van oude mensen die overal ondersteuning bij nodig hebben. Zij hebben moeite met zichzelf aankleden, huishoudelijke taken enzovoort. Maar er is ook een grote groep oude mensen die met een paar kleine aanpassingen in huis prima zelfstandig kan blijven wonen. Veel oude mensen krijgen moeite met het lopen van trappen. Voor hen is een eenvloerswoning een oplossing, of een stoeltje die hen bovenaan de trap brengt.

Huishoudelijke hulp

Waar ook veel ouderen tegenaan lopen is het doen van huishoudelijke taken. Dingen als schoonmaken, stofzuigen of koken kunnen best vermoeiend en intensief zijn. Daarom kan een huishoudelijke hulp een oplossing zijn. Iemand die een of twee keer per week langskomt om de boel een beetje op te ruimen en een praatje te maken met de bewoner. Deze hulp kan de oudere ondersteunen en helpen bij dingen waar hij of zij tegenaan loopt.

De rol van de nabije omgeving

Wanneer je familie hebt die ouder is en zelfstandig woont of ouderen in je nabije omgevingen hebt wonen, krijg jij eigenlijk ook een taak. Zeker voor je familie dien je goed te zorgen. Pols dus vaak of alles nog wel goed gaat met de oudere. Lukt afwassen nog, of is er een vaatwasser nodig? Misschien krijgt de oudere moeite met aardappels schillen, waarnaar jij ze voorgeschilde aardappels kunt aanbieden of een x aantal keer per week met ze kunt eten of eten naar hen toe brengen kan. Ook kan je ze wat tips geven. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer slagers en groenteboeren die versgemaakte maaltijden aanbieden. Dit kan erg makkelijk en snel zijn voor een oudere, zeker voor hen die alleen leven.

Het moet dus zeker mogelijk zijn voor ouderen om zelfstandig te wonen. Wel is het belangrijk dat er genoeg hulp geboden wordt aan deze oudere. Het is belangrijk dat er iemand in zijn of haar omgeving is die hem of haar helpt en aan wie hij of zij advies vragen kan. Ook is het belangrijk dat hij of zij iemand heeft om te vertrouwen, iemand die te bellen is in geval van nood. Wanneer de oudere iemand heeft om op te bouwen moet zelfstandig wonen voor een grote groep prima lukken.

Inez

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *