Melatonine, wat is dat precies?

De meeste mensen relateren melatonine aan een slaapmiddel. Dit klopt slechts ten dele. Melatonine is een lichaamseigen stof die het lichaam aanmaakt in de pijnappelklier. Melatonine is inderdaad echter ook te koop als hulpmiddel bij slaapproblemen. De stof melatonine wordt door het lichaam aangemaakt door een soort sensoren die in het netvlies van het oog zitten. Wanneer er daglicht wordt geregistreerd door die sensoren neemt de productie van melatonine af. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer er minder licht wordt waargenomen. In dit geval neemt de productie toe.

 

Slaapverwekkende stof

 

Een toename van melatonine in het bloed zorgt ervoor dat het lichaam zich gaat voorbereiden voor de nacht. Veel processen gaan op een wat “lager pitje” en je gaat langzaam aan verlangen naar je lekkere bedje. Melatonine is dus mede verantwoordelijk voor het dag- en nachtritme van jouw lichaam. Bij een verstoord dag- en nachtritme kan het innemen van extra melatonine ervoor zorgen dat je weer sneller in het ritme zit en minder problemen hebt met slapen of in slaap komen. Melatonine is dus een behoorlijk slaapverwekkend stofje.

 

Melatonine kopen

 

Melatonine is onder verschillende merknamen in Nederland in lage doseringen te koop. Deze tabletjes kun je zonder recept kopen bij apotheek, drogist of via Import-vitamins.com. Bij welke problemen kun je melatonine kopen? Melatonine koop je wanneer je slaapproblemen, of een verstoord slaapritme hebt. Voor de onderstaande problemen kan extra melatonine voor een verbetering zorgen:

  • Jetlag
  • Verstoord wakker-slaapritme
  • Algemene inslaapstoornissen
  • Slaapstoornissen bij kinderen

 

Hoe gebruik je melatonine

 

Volg altijd de aanwijzingen die je aantreft op de bijsluiter. Algemeen kun je echter stellen dat het effect van melatonine het grootst is als je deze zo’n 2 uur voor het slapen gaan inneemt. Wanneer je bijvoorbeeld een vliegreis hebt kun je het het beste op de dag van aankomst zo rond 22:00 uur innemen of 2 uur voor het slapen gaan. Melatonine kun je met een gerust hart kopen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat melatonine inderdaad slaapproblemen en de verschijnselen van een jetlag kan verminderen. Daarnaast zijn er geen vervelende bijwerkingen bekend.

Inez

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *