Leegstand van seniorenwoningen

Hoewel je vaak hoort dat er te weinig geschikte woningen te vinden zijn voor bepaalde doelgroepen in ons land, staan steeds meer seniorenwoningen leeg. In dit artikel lees je wat seniorenwoningen precies zijn en waarom deze woningen steeds vaker leeg staan, zodat je meer inzicht hebt in deze ontwikkeling op de huizenmarkt.

Seniorenwoningen: een korte introductie

Seniorenwoningen zijn woningen die speciaal op de markt gebracht worden voor 55-plussers. Door de woningen op enkele vlakken aan te passen, bijvoorbeeld door drempels te verlagen en door een traplift in de woning te plaatsen, worden de woningen aangepast aan de behoeften van 55-plussers in ons land. De woningen worden doorgaans dan ook verhuurd aan mensen die slecht ter been zijn en hierdoor niet meer in de eigen woning kunnen blijven wonen.

De leegstand in seniorenwoningen: hoe komt dat?

Als je naar de omschrijving van seniorenwoningen kijkt in bovenstaande alinea, is het misschien moeilijk te begrijpen dat veel seniorenwoningen leeg staan. Als de woningen helemaal aangepast worden aan de wensen van 55-plussers, waarom wil er dan niemand in wonen? Hier is onderzoek naar gedaan door diverse onafhankelijke instanties en zij zijn tot de volgende conclusies gekomen:
1. Seniorenwoningen zijn vaak niet voldoende toereikend voor ouderen. Dit uit zich bijvoorbeeld in drempels die niet voldoende verlaagd zijn voor rollators of badkamers die te klein zijn voor mensen met een rolstoel.
2. Veel ouderen willen hun eigen woning niet verlaten. Een seniorenwoning is vaak iets beter dan de huidige woning, maar biedt niet voldoende extra’s om de vertrouwde omgeving achter te laten en te verhuizen.
3. Seniorenwoningen zijn te duur en zeker met oog op het kleine aantal extra’s waar bewoners van de seniorenwoningen van profiteren na de verhuizing.

Inez

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *