implantoloog

Wat is een implantoloog?

 

Een implantoloog is een persoon die één of meerdere tanden vervangt door een implantaat. De meeste tandartsen en kaakchirurgen mogen zichzelf ook implantoloog noemen indien ze op de hoogte zijn van hoe zo’n procedure moet worden uitgevoerd. Ook in Breda vind je een zeer ervaren implantoloog. De implantoloog Breda helpt u verder bij gebitsproblemen. Indien het echter gaat om ernstige gevallen vb personen die een correctie nodig hebben na een ongeval, dan is het raadzaam om langs te gaan bij een gespecialiseerde implantoloog. Deze personen hebben na hun tandartsstudie een extra driejarige opleiding gevolgd in de discipline ‘Implantologie en Prothetiek’. De meeste Nederlanse implantologen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie(NVOI). Op de site van deze vereniging kan je eenvoudig een implantoloog bij jou in de buurt terugvinden indien je er nood aan hebt.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

 

Een implantaat vervangt de oorspronkelijke wortel van de echte tand en wordt in het bot geplaatst. Tegenwoordig worden de meeste implantaten uit titanium gemaakt omwille van de duurzaamheid van het materiaal. Onderaan het implantaat bevindt zich een schroefvorm die in het bot wordt gedraaid. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving van de patiënt. Eenmaal de schroef is vastgegroeid aan het bot, kan er een vervanging van de originele tand(en) worden gemaakt. Dit neemt meestal 2 tot 3 maanden in beslag. Afhankelijk van het aantal tanden dat vervangen moet worden, zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft de vervangconstructie. Indien het om één tand gaat, wordt er boven het implantaat een kroon geplaatst. Als het nodig is om meerdere tanden te vervangen, wordt er een brug geplaatst boven deze implantaten om ze met elkaar te verbinden. Wanneer alle tanden in een kaak zijn verwijderd, is een prothese het meest gangbare vervangmiddel.

Implantoloog

Een implantoloog verzorgt de implantaten voor in het gebit.

 

Hoe een implantaat onderhouden?

 

Wanneer het nodig is om een implantaat te krijgen, hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud. Net zoals bij gewone tanden is tweemaal poetsen per dag voldoende om het implantaat schoon te houden. Tandenstokers en/of flossdraad kunnen ook af en toe gebruikt worden maar zijn geen dagelijkse noodzaak. De levensduur van een implantaat is 30 jaar en dit is voor de meeste patiënten ruim voldoende aangezien meestal een patiënt een implantaat pas op latere leeftijd nodig heeft. Soms is er te weinig botstructuur aanwezig om een betrouwbaar steunpunt te bieden aan het implantaat. In deze zeldzame gevallen zal er gewerkt worden met botvulling, afkomstig van runderen, om extra botmassa te creëren.

Inez

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *