Bezuinigingen in de zorg

Het zal niemand zijn ontgaan dat de zorg veel bezuinigingen op haar bord heeft gekregen. de bezuinigingen zijn geen doel op zich maar het gevolg van de jaarlijks stijgende zorgkosten. Sinds 2001 is de zorg verantwoordelijk voor de grootste kostenpost in de rijksbegroting. Met een bedrag van ruim 75 miljard euro per jaar gaat 30% van de begroting naar de zorg. Dit moest worden afgeremd omdat, mede door de vergrijzing, bij een gelijkblijvende jaarlijkse kostenstijging ruim de helft van al het geld naar de zorg zou gaan. Voor Nederland meer dan een ongezonde situatie.

Welke bezuinigingen zijn doorgevoerd

Door het vele geld dat in de zorg omgaat kan er door goede maatregelen ook snel bezuinigd worden. Door het aanpassen van landelijke wetgeving zal er de nodige verschuiving plaatsvinden.

  • Iedere Nederlandse gemeente is door de overheid vanaf 1 januari 2015 zelfstandig verantwoordelijk gesteld voor de beoordeling en uitvoering van zorg- en ondersteuningstaken. Als deskundige van hun eigen inwoners kunnen ze doelgerichte en specifieke zorg aanbieden. Hierdoor ontstaan er wel verschillen tussen de diverse gemeenten.
  • De gemeenten krijgen hiervoor wel een korting van 1,5 miljard euro waardoor ze gedwongen moeten bekijken waar ze wel- en waar ze geen geld aan uitgeven.
  • Mensen moeten langer thuis wonen. Ouderen kunnen alleen nog worden opgenomen in een verzorgingshuis als ze echt 24 uur per dag verzorging nodig hebben. De zorg gaat meer individueel gespecialiseerd aan huis gegeven worden en er wordt een beroep gedaan aan de familie of omgeving om hierbij te helpen. Tijdens de zogenaamde keukentafelgesprekken is dit een belangrijk onderwerp.

 

Losse maatregelen en kostenbesparingen

Naast deze wettelijke maatregelen zijn er ook enkele losse kostenbesparingen doorgevoerd.

  • het eigen risico wordt volgend jaar verhoogd naar 385 euro, goed voor een extra 400 miljoen aan bezuinigingen.
  • De basisverzekering, waar geen eigen risico voor geldt, wordt kleiner.
  • Patienten zullen steeds vaker de goedkoopste medicatie krijgen via de apotheek.
  • Sommige zorgverzekeringen geven geen vrije artsenkeuze meer als je naar een ziekenhuis wordt doorgestuurd. De patiĆ«nt wordt doorverwezen naar een ziekenhuis waar de verzekeraar een (goedkoop) contract heeft afgesloten.

 

Inez

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *